Muziekbeelden.nl

In deze categorie presenteer ik mijn  recente project: “Muziekbeelden” / “Audio Art”.  Zoals de naam doet vermoeden is deze kunstuiting gebaseerd op een andere kunstvorm: de muziek.  Muziek is met dans waarschijnlijk de oudste menselijke kunstvorm. Muziek als woordeloze taal, als grensoverschrijdend communicatiemiddel is de taal van de ziel. In Muziekbeelden leg ik mijn belevingen vast van mijn opgaan in de wondere wereld der muziek.

We kunnen er gedachteloos naar luisteren of intens door getroffen worden, en daarna evenzo gefascineerd raken door de logica, waarmee de componist ervan zijn klinkende structuren heeft opgetrokken. Hoewel abstracter dan welke andere uiting van de mens, raakte muziek mij fysiek, al op zeer jonge leeftijd: ik ging dansen.

Jaren later leerde ik dansen op de 5 ritmes van Gabrielle Roth. De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stil. Samen vormen ze een golf van beweging en energie. Ieder ritme nodigt uit om op een andere manier te bewegen. Ik genoot van deze therapie, de dynamiek en expressie.

Uit deze liefde is op het thema dans een reeks beelden ontstaan.  Hier probeer ik de typerende dansexpressie te grijpen en rondom ruimtelijk in beweging te zetten. Zie daarvoor bij Bronzen Beelden.”

 

 

Wat je in muziek hoort, voelt en beleeft,  verbeelden in een driedimensionaal beeld kent geen logica.  Hoewel muziek veel kunstenaars beroert, zijn er slechts enkelen die de abstractie vangen. Puur de muziek is, door haar opbouw, samenhang en haar verloop in de tijd, knap lastig in een beeld om te zetten. Dat het mij soms lukt, blijkt zeer afhankelijk van een inspiratiemoment. Ik kan het niet afdwingen; het overkomt me, si Djeu vle.

Muziek is hier de ladder naar mijn ziel. Dat lukt me het best als ik met gesloten ogen of in het donker luister en me overgeef in verwondering en genieten. Beetje bij beetje onthult zich dan het mysterie achter de abstractie en vormen zich beelden in mijn hoofd. Die unieke ervaring leg ik vast met schetsen en daarna op de vinylschijf: Mijn “MUZIEKBEELD” van die compositie!

Deze Muziekbeelden zijn inspiraties op muziek van bekende componisten als J.S. Bach, Arvo Pärt, Simeon ten Holt, Maurice Ravel, ed. en daar wordt naar verwezen. Met de gedachte “Een Gouden Plaat” is deze LP tevens een eerbetoon aan componisten wiens muziek velen weet te ontroeren.

Het materiaal dat ik gebruik is “kunstglas” met of zonder  kleurlaag. Wisselend licht maken steeds wisselende beelden zichtbaar, zoals de ervaringen in het muziekstuk.

 

Frans x Goossens muziekbeelden audio art

 

Related Projects

fransx_freedom_det2

bronsdetaildef