Ik ben Frans Goossens, beeldhouwer-architect. Ik ben nieuwsgierig van aard en mijn interesse waaiert uit naar vele kanten. Mijn inspiratiebronnen zijn de natuur, verre culturen, muziek, dans en spiritualiteit. Dit zijn grote thema’s, maar door er met actie in op te gaan, komt echte betrokkenheid. Voor mij geldt: “Zien is niet genoeg, ik moet het van binnen voelen!”

Zo vraag ik van de beschouwer van mijn werk ook een actieve houding om te ontdekken. Mijn driedimensionaal werk levert in elk aanzicht een ander beeld op. Zoals mijn beelden over dans de beweging probeert te vangen, zo kan de sculptuur via beweging begrepen worden. Je beweegt om het beeld heen, laat het draaien of belicht het van diverse kanten. Een beeld in de tuin vind ik hierom een geschikte plek. Mijn sculpturen zijn gestileerd figuratief of organisch abstract.

Ik werk graag in steen en brons. Een sculptuur in brons gieten kan via allerlei wegen. Of je de weg kiest met hout, gips, klei of diverse gevonden materialen, via flexibele mallen kan het één op één worden afgegoten in brons. Een beeldhouwwerk in steen vergt een totaal andere ruimtelijke benadering. De kwaliteit, hardheid, kleur en tekening van steen bepaalt sterk de uitdrukkingskracht en vormentaal. Een brok steen geeft zich niet zomaar gewonnen en deze weerbarstigheid vormt de uitdaging die ik wil aangaan.

 

STEEN: Elke uitgehakte steen vertelt zijn eigen verhaal. Elk beeld is een unicum. Ik werk graag zoals Michelangelo al bedoelde dat er in elke steen al een beeld zit en de beeldhouwer voorzichtig als een bevrijder dit beeld losmaakt. Ik laat de steen zoveel mogelijk zijn natuurlijke eigenheid behouden, zoals die zichtbaar is in breukvlakken en verweringen. Door klein te beginnen ontdek ik tijdens het hakken zijn verhaal.

BRONS: Ik werk volgens de cire-perdue methode (verloren was). Was is een prachtig materiaal om je beeld te vormen. Je kunt er grof of fijn mee modelleren. Het vloeibare brons volgt het wasmodel perfect. Voor de beweeglijkheid van dans of fragiele ruimtelijke vorm is brons een prachtig materiaal. Contrasten in oppervlaktes, polijstvlakken en kleurige patina’s zijn hierbij de extra middelen in mijn composities.

VISIE: Tijdens ontwikkelingswerk in Haïti werd mijn visie op de zin van het bestaan voortdurend op de proef gesteld. Daar is mij de richting van antwoorden gewezen en heb ik mijn spiritualiteit hervonden. Teruggekeerd als Bahá’i streef ik naar harmonie en eenheid in de wereld. Mijn kunstopdracht is er dieper door geworden en de wens krachtiger om mijn zingeving te verbeelden. Als mijn werk de beoogde emoties kan oproepen, andere zielen kan beroeren en mag bijdragen aan harmonie, dan ben ik gelukkig mens!